Fransa’da WSET2 Eğitimi

Şarap diyince herkesin aklına gelen ilk ülke şüphesiz ki Fransa’dır. Biz de şarap dünyasına gönlümüzü kaptırdığımızdan beri, keşfetmek için can attığımız coğrafyalardan birisi Fransa oldu. Şarap bilgimizi profesyonel eğitimler ile birlikte geliştirmeye karar verdiğimizde; eğitimimizi tabii ki ilk olarak Fransa’da alabilir miyiz diye araştırmaya başladık. Hem turistik açıdan doyuruculuğu, hem de İngilizce eğitim opsiyonu sağlaması ile birlikte, eğitimimizi Paris’te almaya karar kıldık.

The Wine School Paris‘te aldığımız WSET2 eğitiminin detaylarını anlatmadan önce, WSET sertifikasyonu hakkında hiç bilgisi olmayanlar için kısaca WSET nedir özetleyelim.

WSET

Wine & Spirit Education Trust, 1969 yılında İngiltere’de alkollü içkilerin ithalatı, dağıtımı ve perakendesinde uzman kişilere olan ihtiyacı gidermek üzerine eğitimler vermek amacı ile kurulmuş bir eğitim kurumudur. İngiltere, şarap üretimi açısından Dünya’da çok küçük bir paya sahip olsa da, şarap ticareti ve şarap uzmanlarının yetişmesi konusunda Dünya liderlerinden birisi. Günümüzde de WSET, sadece şarap değil farklı alkollü içecekler (bira, viski, sake vb.) üzerine de uzmanlık eğitimleri düzenliyor.

WSET şarap eğitimleri, 4 seviye olarak planlanmış ve her bir aşama ayrı olarak sertifikalandırılıyor. Şarap eğitimine yeni başlayan kişiler için şarap dünyasına bir giriş niteliğinde olan ilk seviye WSET1, temel şarap türlerini ve tarzlarını keşfetmeyi amaçlıyor. Eğer ki şarap dünyasına sıfırdan başlıyorsanız, bu sertifika tam size göre. Eğer ki hali hazırda yiyecek/içecek sektöründe çalışıyorsanız ya da uzun zamandır şaraba ilginiz varsa WSET1’i pas geçerek direkt olarak WSET2 eğitimini alabilmeniz mümkün. WSET2 almak için herhangi bir ön şart bulunmuyor. Biz de şarap genel kültürümüze güvenerek direkt olarak WSET2’den başlama kararı aldık.

İkinci seviye olan WSET2; şarap yapım süreçleri, dünyadaki temel şarap bölgeleri ve sistematik şarap tadımı konularına odaklanıyor. Bu aşamanın en güzel yanı, dünya şaraplarını yakından tanıma fırsatı vermesi. Eğitim boyunca anlatılan teorik bilgileri, aynı bölgelerden seçilen şarap seçkileri üzerinden yapılan şarap tadımları ile birlikte pratik olarak da deneyimlemek çok keyifli.

WSET2 ve WSET3 Sistematik Tadım Çizelgeleri

Paris’te WSET2 Eğitimi

The Wine School Paris, oldukça merkezi bir konumda yer alması ile birlikte ulaşımı kolaylaştırırken, minik bir Paris gezisi yapmaya da imkan veriyor.

The Wine School Paris’in bulunduğu tarihi bina

Paris’te WSET eğitimi almanın en güzel yanlarından birisi, bir yandan eğitimi alırken bir yandan da zengin şarap menüsüne sahip Fransız restoranlarında şaraba doyabilme fırsatı bulmanız. Gerek WSET eğitiminde içtiğimiz 48 farklı şarap ile, gerekse gezimiz boyunca farklı mekanlarda içtiğimiz güzel şaraplar ile birlikte, 5 günlük gezimizde şaraba tam anlamıyla doyduk diyebiliriz.

The Wine School Paris eğitim sınıfı

Minik bir sınıfta aldığımız eğitimin dilinin İngilizce olması sebebiyle, sınıfımızdaki herkes bizim gibi çok ulusluydu. Eğitmenimizin İranlı, sınıfı paylaştığımız diğer öğrencilerin ise Hintli, Tayvanlı, Amerikalı, Rus, Fransız ve Vietnamlı olması ile, tam anlamıyla bir kültür değiş tokuşu yaptık diyebiliriz.

Katıldığımız eğitimin programı, 3 gün boyunca saat 10:00-18:00 arasında tam gün olarak yapıldı. 3. günün sonunda ise 1 saatlik bir sınav ile birlikte eğitim sona erdi.

Eğitimden artakalan zamanlarımızda, Paris sokaklarının ve şarap barlarının tadını çıkardık. İlginç bir şekilde şarap barı sayısı oldukça az olsa da, Paris’te bulunan neredeyse bütün restoranlarda kadeh olarak farklı 6-10 adet şarap tadabilmek mümkün.

Sınav

WSET2 sertifikasında, programı başarı ile tamamlayabilmek için eğitimin sonunda yapılan çoktan seçmeli bir sınavı geçmeniz gerekiyor. 50 sorudan oluşan bu sınavı tamamlamak için sadece 1 saatiniz var. İlk başta biraz göz korkutucu gelse de, sınavı geçmek için sadece %55’i geçmeniz yeterli. Bundan kaynaklı olarak zaten %90 gibi bir başarı skalası mevcut.

3 günlük eğitimin ardından girdiğimiz sınavın sonuçlarını 6 hafta kadar beklemek zorunda kalsak da, şarap ile ilgili ilk profesyonel sertifikamızı almanın mutluluğu harikaydı.

Sertifikayı kapan Alp Ailesi 🙂

WSET3

Eğer WSET2 ağzınıza bir parmak bal çaldıysa ve devamını istiyorsanız, merak etmeyin devamı var 🙂 WSET3 ile şarabın dünyasına daha derinlemesine bir giriş yapabilmek mümkün. Dünyadaki şarap bölgelerinin özelliklerini (İklim, toprak, coğrafya) çok daha detaylı öğrenirken, bu özelliklerin şaraplara nasıl yansıdığını anlamak bu aşamanın temel konusu. Buna ek olarak farklı şarap yapım tekniklerinin şaraba olan etkisi de detaylı bir şekilde işleniyor.

Teorisi bol olduğu için diğer seviyelerin aksine bu aşama yazılı sınavı ile eğitimleri alanların gönlüne korku düşürüyor 🙂 Ayrıca bu aşamada kör tadım sınavı da yapılarak, sadece teorik kısım değil, pratikteki şarap bilgisi de test ediliyor.

Bu aşama ve sonrasında gelen WSET4 (Diploma) şarap ile profesyonel anlamda ilgilenenlere yada tabiri caizse şarap kurdu olan kişilere hitap ediyor. Daha bu seviyeye geçmeye şimdilik cesaret edemesek de, umarım onun yazısını da yazacağımız günler gelir:)

Favori Şaraplar

Eğitim boyunca Dünya’nın bambaşka bölgelerinden şaraplar içmiş olsak da, içtiğimiz bu güzel şaraplara haksızlık etmemek adına favori listemizi de yapmayı ihmal etmedik.

İçtiğimiz en favori 5 şarabımız şunlar oldu:

  1. Dominique Laurent, Chablis 1er Cru ‘Fourchaume’, Chardonnay, 2019, Beyaz, Fransa, Chablis: Burunda aroma profili oldukça yüksek, olgun sarı meyveler, ve geriden tropik meyveler hissediliyor. Damakta asiditesi yüksek, aroma yoğunluğu yüksek ve  kompleks bir şarap. 7.6/10
  2. Francois Villard, Côte-Rôtie Le Gallet Blanc, Syrah, 2018, Kırmızı, Fransa, Cote Rotie: Fazlası ile kompleks, siyah meyvelerin ön planda olduğu, aroma  konstantrasyonu yüksek olan bir şarap. 7.5/10
  3. La Ferme Du Mont, Mademoiselle Du Mont AOP, Shiraz, Grenache, Mourverde, Carignan, 2021, Kırmızı, Fransa, Cotes du Rhone: Çok zarif bir şarap, dengeli ve  komplex aromalara sahip, genç olmasına karşın içimi çok iyi. 7.45/10
  4. Château Fonroque, Château Cartier Saint-Émilion Grand Cru, Merlot, 2015,  Kırmızı, Fransa, Saint-Emilion: Güzel gelişmiş bir şarap. Burunda olgun meyveler baskın, tanenleri yumuşamış, damakta dengeli ve kompleks bir şarap, 7.45/10
  5. Roc de Calon, Les Terrasses Montagne-Saint-Émilion, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, 2021, Kırmızı, Fransa, Saint-Émilion: Burunda olgun ve kuru meyveler. Damakta zarif ve kompleksitesi yüksek. Aromaları burun ve damakta oldukça yoğun. 7.45/10

Ek Bilgiler:

Konu ile ilgili WSET’in ve farklı eğitim kurumlarının kendi websiteleri üzerinden daha detaylı bilgi elde edinmek isterseniz:

Her bir aşama için ayrıntılı bilgi:
https://www.wsetglobal.com/tr/turkish-qualification-landing-page/

WSET 1: https://www.wsetglobal.com/media/11682/wset_l1wines_spec_en_jun2022_issue12.pdf
WSET 2:
https://www.wsetglobal.com/tr/turkish-qualification-landing-page/level-2-award-in-wines-tr/ https://www.wsetglobal.com/media/13167/wset_l2wines_specification_en_may2023_issue2.pdf
WSET 3:
https://www.wsetglobal.com/media/11731/wset_l3wines_specification_en_highres_may2022_issue2.pdf
WSET4: https://www.wsetglobal.com/media/12181/wset_l4wines_specification_en_aug2022.pdf

Dünya’nın farklı yerlerinde eğitimi alabileceğiniz yerler:
https://www.wsetglobal.com/where-to-study/

Türkiye’de eğitimi alabileceğiniz kurumlar:
IWSA: https://www.iwsa.com.tr/programlar/wset-sarap-yeterlilik-programlari/
Oenotrian Wine School: https://oenotrian.com/wineschoolturkey/

Bizim eğitimlerimizi tamamladığımız okullar:
The Wine School Paris
: https://www.thewineschool.fr/ (WSET 2)
WSET School London: https://www.wsetglobal.com/wset-school-london/ (WSET 3)

The Wine School Paris‘te eğitim almak için daha detaylı bilgiler:
Program: https://www.thewineschool.fr/programmes?lang=en
Ücretler ve online rezervasyon: https://www.thewineschool.fr/book-online?lang=en&category=40ee4a77-b83e-4714-9ff4-faf738bf6ba2


“Fransa’da WSET2 Eğitimi” için 2 yorum

  1. Bu yazilari okurken ben resmen sizlerle birlikte egitimdeyim, sarap tadimindayim ya da guzel bir restaurantta yemegimizi yiyorum. O kadar canli yasiyorum ki, ellerinize sağlık. Deneyimlerinizi paylaştığınız icin çok teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir